• סניפים
  • צרו קשר
  • בימי הלחימה זמני אספקת המשלוחים יהיו ארוכים מהרגיל, אנחנו עושים את המירב לזרז את השילוח מול חברות השילוח השונות
להזמנות וייעוץ אישי: 1-599-500-590
גיל גרנות
זמן קריאה: 7 דק׳

אכילה רגשית  התמודדות                                                   

מאת: גיל גרנות בעלים ומייסד ישראלבודי
רכז תזונת ספורט בקמפוס ב"שיאים" תל אביב ומרצה במכללה האקדמית בוינגייט לתזונת ספורט,

בואו נתחיל שניה מהבסיס - מהי אכילה רגשית
בזמנים של מצוקה וסטרס קיצוני, מערכת העצבים האוטונומית בגופנו עוברת מרמה של ביטחון לרמה של הישרדות ומלחמה, מה שבא לידי ביטוי בהרבה התנהגויות בין השאר אכילה רגשית שמתבטאת ביתר או בחוסר אכילה .  לרוב, אכילה רגשית מוגדרת כעלייה בצריכת המזון כתוצאה מעלייה ברגשות שליליים מסיבות סובייקטיבות שונות ( שלרוב נובעים משינויים הורמונליים כאלו ואחרים).

בגופינו מערכת עצבים אוטונומית שפועלת באופן היקפי ובלתי רצוני ואחראית לנשימה לדופק לקצב הלב ועוד פעולות חיוניות לקיומנו, האכילה הרגשית היא למעשה מנגנון התמודדות של הגוף עם המצב, ולרוב אנחנו רואים אנשים שאוכלים הרבה, בעיקר מזונות עתירי קלוריות, בכדי למלא/להזין את אזורי התגמול במוח על ידי אכילה של מזונות עתירי קלוריות ( כאלו שגורמים יותר להפרשה של דופמין – הורמון התגמול וגם סרטונין שאחראי על האושר הכללי שלנו ).

מחקר מעניין כבר משנת 2013 מראה שחשיפת מתח כרונית עלולה להשפיע על תגובת המוח לרמזי מזון עתירי קלוריות ולגרום לנטייה להרגלי אכילה גרועים ומעלה סיכון להשמנת יתר.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23954410/

  • שלב חשוב בהתמודדות הוא המודעות
    אכילה רגשית – אחד הדברים חשוב להבין, הוא שעצם המודעות לכך שאנחנו נמצאים באכילה רגשית, שאנחנו אוכלים מתוך רגש ולא צורך, עצם העבודה שאנחנו מבינים את זה , ואנחנו מודעים לעובדה הזאת, כבר עשינו צעד מהותי, עצום וחשוב בפתרון של הבעיה/אתגר.
    אנחנו יודעים שיש לנו "בעיה" ואנחנו יודעים שיש דרך לטפל בה ולרוב הדרך הזאת תמונה בנו, בהחלטה שלנו ובלמידה שלנו. ( נכון לפעמים צריכים התערבות חיצונית של איש מקצוע)

 

  • אסור לכם לכעוס על עצמכם, זה אחד הדברים הגרועים ביותר לעשות אם חרגתם מהתפריט.
    כעס ושיפוט עצמי מאד מחמיר את המצוקה הרגשית ומייצר מצב של הצפה רגשית ופיזית מה שעלול לגרום להקצנה אפילו של החרדה והאכילה הרגשית.
    לפעמים זה נשמע מעצבן שאומרים לנו, זה לא נורא, זה בסדר, ואנחנו בראש עדיין משתגעים , איך זה יכול להיות בסדר - אם אכלתי עכשיו כל כך הרבה קלוריות. על מה הם מקשקשים?


ולשם כך תמיד תזכרו שידע הוא כוח, ואתם מצד אחד בהרגשה מבאסת כי יש לכם ידע, אבל כנראה לא מספיק ממנו וזה מה שיוצר את התסכול, ותנו לי להסביר:
לי קוראים גיל, הייתי ילד שמן עם טראומות מטורפות מאוכל, והנה אני היום, אני יכול לאכול המבורגר צי'פס טבעות בצל וקינוח ( פרווה בלבד!)  ואהיה עם 0 רגשות אשם ( לא אשקר יהיו לי 0.3  רגשות אשם שייעלמו תוך 3 שניות).
אז איך אני עושה את זה? איך זה הגיוני?  מאוד פשוט, יש לי ידע ויש לי ניסיון, אז את הידע שלי שצברתי במשך עשרות שנים במסגרות שונות ובעבדותי והרצאותיי אני אתן לכם פה היום באהבה, ועם הניסיון תצטרכו לסמוך על 40 שנותיי "כאכלן מקצועי" עד שתקבלו את הבטחון בעצמכם.

בסופו של דבר, חריגה בקלוריות לא תגרום לנו להשמין בכזאת קלות, הגוף שלנו לוקח חלק  מהאוכל, מהקלוריות שבאוכל שאכלנו ומהסוכרים ואוגר אותם במאגרי האנרגיה שבגופנו, הרבה לפני שהוא בכלל מתחיל לצבור שומן. הוא אוגר את האנרגיה הזמינה, בשרירים, בכבד, במוח בדם ובאיברים נוספים שזקוקים לו לתפקוד התקין.

מעבר לכך, בזמן פירוק המזון, הגוף משקיע לא מעט אנרגיה בפירוק המזון עצמו, אנחנו אוכלים אבל למעשה חלק מהקלוריות הולכות ונשרפות בכדי שאנחנו נוכל לעכל את האוכל.

ובסופו של דבר הכי חשוב להבין הוא, שאנחנו צריכים לאכול כמויות ממש גדולות של מזון בכדי לעלות במשקל , בכדי לעלות 1 קג במשקל , עלינו לאכול כ 7700 קלוריות יותר ממה שאנחנו צריכים לאכול ביום יום שלנו. משמע אם אדם צריך לאכול ביום 1600 קלוריות בכדי לשמור על המשקל שלו, בכדי להשמין 1 ק"ג יהיה עליו לאכול 9300 קלוריות!!! כמעט 40 פיתות ביום!!!

 

ולכן במקרה שחרגתם וחשבתם שהרסתם הכל, פשוט תבינו שלא הרסתם כלום, פשוט הגדלתם את פוטנציאל ההשמנה שלכם ליום יומיים הקרובים וכל מה שעליכם לעשות הוא לחזור לשגרה הרגילה שלכם מבחינת תזונה ופעילות גופנית, בלי לנסות לקזז או לתקן , ומהר מאוד הגוף שלכם יתאזן ויחזור לעצמו.

 

הבעיות מתחילות כשאנחנו אוכלים הרבה ורצים להישקל, בטוח שבצב כזה תראו שהמשקל עלה כי פשוט בבטן שלכם יש הרבה יותר מזון! היא מלאה!!!
אבל זה לא שומן ולרוב אנחנו לא מבינים את זה, ואז יותר גרוע שביום למחר אנחנו מנסים לאזן ולחתוך את הסטייה הנוראית והעליה המזוייפת במשקל, ומתחילים להתעלל בעצמו על ידי להוריד קלוריות ואוכל מהתפריט מעבר לרצוי, ובסוף אנחנו מסיימים רעבים אפילו יותר ואוכלים שוב הרבה מעבר למה שרצינו. 


לכן זכרו, חרגתם? זה לא כזה מזיז לגוף ובטח לא כל כך מהר,
1.אל תישקלו,

2.תחזרו לשגרה מבחינת תפריט התזונה והאימונים שלכם

3.אל תקזזו בתפריט בימים למחרת, איכלו מה שאתם צריכים לאכול ולא פחות.

4.ובתוך כמה ימים לא תרגישו בהבדל.

 

  • איך לעצור התקף שמוביל לאכילה רגשית  
    אנחנו צריכים לבחור לעצמנו משאב משלנו שעושה לנו טוב, שמחזק אותנו , אדם, חפץ, בעל חיים, מוזיקה ואפילו דפוסי התנהגות ועלינו להציף אותם, להיזכר בהם בשעת משבר ולהתחבר אליהם. אפילו ברמה הבסיסית ביותר של: אנחנו שמים לב שאנחנו מתחילים לאכול ומגזימים, או אפילו מעבר לזה, אתם יודעים שאתם הולכים לשבת במסעדה ולא תשלטו בעצמם ותאכלו בהגזמה, בקשו מחבר קרוב או קרוב משפחה שישים עליכם עין וברגע שאתם מסיימים את הצלחת שלכם, הוא יעזור לכם לבצע דפוס התנהגות שקבעתם מראש והוא לקחת 2 מסטיקים, לקום מהשולחן ולהתרחק ממנו ומהאוכל לכמה רגעים עד שתצומת הלב תעבור למשהו אחר מלבד האוכל.
    או אתם בטוח מכירים את המצב שאתם חוזרים הביתה ואתם עוד בשיחת טלפון , אתם כועסים, לא מרוכזים ופשוט אוכלים מכל הבא ביד שיש במטבח, אתם יודעים באותו הרגע שמשהו לא בסדר, אתם יודעים שאתם מגזימים, ויש להם את האפשרות להמשיך בהרגל הרע או לעצור ולהפעיל משאב משלנו שיכול לעזור לנו ולהסיח את דעתנו מהאוכל, כמו להדליק מוזיקה בווליום גבוה שאנחנו אוהבים במטבח , או פתאום לצחצח שיניים בכיור ( עם ערכת צחצוח שיניים שהכנת ליד מראש) וכו' וכו' וכו'

יודעים מה המשאב שלי בענייני קינוחים למשל? לשמור כשרות בשר חלב, המנהג היחיד ששמרתי עליו מבית סבי ( וזה וצום יום כיפור), ולמעשה מסתבר שכאשר אני שולף אותו בסיום הארוחה הוא שומר עלי יפה מאוד לא להתפתות לאכול מהגלידות והקינוחים העשירים, לא משנה כמה אני רוצה.  ובאותו הזמן אני מסביר לעצמי שבמילא אכלתי טוב עכשיו ובמילא אני לא באמת צריך את זה וכמה אני אהיה שמח וגאה בעצמי מחר בבוקר שלא אכלתי ממנו סתם.

  • תהיהו חיוביים
    נסו להיזכר בדרך החיובית שעשיתם עד כה, על ההצלחות הקטנות והגדולות שלכםמה שנקרא, תחשבו חיובי תתרחקו ממה ששלילי. נכון זה קשה ומאוד מאתגר אבל במצב זה לא בושה לדבר עם בן משפחה או חבר שראה ומכיר התהליך שעשית עד כה ופשוט לדבר איתו ולקבל ממנו את הפי דבק החיובי,
    "יונתן מה אתה אומר, התהליך חיטוב שעשיתי , מה אתה אומר עליו? אני מרגיש קצת מבואס שזה לא מספיק שאני הורס אותו, מה דעתך?" תהיו בטוחים שיונתן או כל חבר אחר שהוא באמת חבר וראה אתכם עושים ומשקיעים, ידע לתת לכם את המילים הטובות והנקודות החשובות בתהליך שעברתם שיזכירו לכם למה כדאי להצמיד לטוב ולהתרחק מהמחשבות השליליות וחוסר האמונה בעצמכם.

  • הכל זמני- חשוב לזכור תמיד כי מצב זה הוא זמני, אם היום לא הצלחתם להתחמק מאותה אכילה רגשית, אז מחר או בסופו שלדבר אתם כן, חזקו את עצמכם, תחשבו עם עצמכם, תבינו איך ולמה אתם פועלים כמו שאתם פועלים כעת שיש לכם את כל הכלים, נסו לפעול על פי אותם כללים שנתנו פה בכתבה ותהיהו בטוחים שיש עוד הרבה, עד אשר תמצאו את הנוסחה והשיטה האדאלית עבורכם.

  • -זכרונות טובים - נסו להתחבר לזיכרונות חיוביים בהם הייתם רגועים, שלבים, מצליחים, מאוזנים ומרוצים מהצב שלכם. תזכרו , תעלו אותם, תשאפו אליהם.

 

מקווה שעזרתי ונשמח לעזור תמיד באינסטגרם, באתר האינטרנט או הפייסבוק שלנו

שלכם, גיל גרנות, מרצה ומלווה לתזונת ספורט ודיאטות, רכז תזונת ספורט בקמפוס ב"שיאים" תל אביב ומרצה במכללה האקדמית בוינגייט לתזונת ספורט, מייסד ובעלים רשת ישראלבודי לתוספי תזונה  www.israelbody.org  יעוץ תזונה ותוספי תזונה

מסמך זה אינו מהווה תחליף להתוויה רפואית.  ההמלצות הן כלליות בלבד ואין לפעול על פיהן ללא ליווי מקצועי ואישי על ידי איש מקצוע.  כל הזכויות שמורות לישראלבודי בע"מ. אין להעתיק, לשכפל, לפרסם, להעביר או לצלם ולעשות שימוש כלשהו בתוכן ובמידע במסמך זה, ללא אישור מראש ובכתב מהנהלת החברה. קבלת מסמך זה אינו מהווה אישור

רוצים לשמוע עוד על תוכנית התזונה והאימונים עם צוות המומחים שלנו? השאירו לנו פרטים ונחזור אליכם לשיחה ראשונית ללא עלות !